Skip to main content

Collega's aan het woord

Esther gaf haar vaste baan op en helpt nu ouderen bij het huishouden

“Er wordt wel eens verbaasd gereageerd als ik vertel dat ik deze stap heb genomen”, vertelt Esther Langenhuijsen. Ze was verkoopmedewerker in een interieurzaak en switchte naar een baan als hulp in de huishouding. “Dit werk is zoveel meer dan alleen poetsen. Ik geniet van het contact met mijn cliënten en kan mijn eigen werktijden indelen.”

Esther begon na te denken over een andere baan, nadat haar man een ernstig ongeluk kreeg en niet meer kon werken. “Ik had het naar mijn zin bij mijn vorige werkgever, maar het waren lange dagen en ik werkte ook vaak in het weekend. Dat begon te wringen door onze veranderde thuissituatie.”

In de tussentijd startte Esther’s man als vrijwilliger bij een van de hospices van Sint Annaklooster. Dat inspireerde Esther. ‘’Vooral het gevoel iets te betekenen voor anderen sprak me aan. Ik besloot om als invalkracht naast mijn huidige baan te starten, zo kon ik kijken of werken in de zorg ook daadwerkelijk bij mij past.” Inmiddels is Esther volledig in dienst bij Sint Annaklooster.

Zelf je werktijden bepalen

De meeste werkdagen bezoekt Esther drie cliënten. Op haar fiets pendelt ze van het ene adres naar het andere. “Dat is ideaal, vrijwel al mijn cliënten wonen vlakbij. Bij het merendeel werk ik zo’n twee uur achtereen en dan fiets ik weer naar de volgende cliënt. Ik begin mijn werkdag om half negen, maar er zijn ook collega’s die om negen uur beginnen, zodat ze eerst de kinderen naar school kunnen brengen. Dat vind ik fijn aan dit werk: je bent in de weekenden vrij en kunt aangeven hoeveel uur en op welke dagen en tijden je wilt werken.”

Als hulp in de huishouding heb je er plezier in om die wastafel en de keukenkraan weer lekker te laten blinken, maar je sociale vaardigheden zijn zo mogelijk nog belangrijker. “Je komt elke week bij dezelfde mensen en op den duur bouw je een band op met elkaar”, vervolgt Esther. “Ze vertellen over hun kinderen en kleinkinderen en delen hun gevoelens met je. Ondertussen doen we samen het huishouden, want veel mensen vinden het fijn om mee te helpen. Dat hoeft niet, maar het kan wel.”

Sint Annaklooster

Esther kan heel zelfstandig werken, maar staat er niet alleen voor. “Als er iets is, kan ik mijn collega’s bellen. Sint Annaklooster is een fijne, warme organisatie om voor te werken. Een paar keer per jaar hebben we werkoverleg en meestal wordt er dan ook een bepaald thema besproken dat je kunt tegenkomen in je werk. De ene keer gaat het over dementie en de andere keer krijg je tips hoe je het beste kunt tillen. En, ook leuk: we hebben regelmatig uitstapjes met collega’s en aan het eind van het jaar is er een groot eindejaarsfeest.”

Veel vrijheid

“Ik heb fijn contact met mijn cliënten en veel vrijheid. Natuurlijk moet ik bepaalde taken afronden binnen de tijd die ik daarvoor krijg, maar ik mag zelf weten in welke volgorde. Ik heb een heerlijke baan.”

Dit artikel verscheen eerder op ED.nl