Skip to main content

Collega's aan het woord

"Om te werken met deze doelgroep moet je stevig in je schoenen staan"

Rentree is een re-integratietraject voor ex-gedetineerden, ex-Tbs’ers en veelplegers, met als doel dat ze uiteindelijk weer zelfstandig terug de maatschappij in gaan. Rentree past goed bij Sint Annaklooster. We bieden kleinschalige, specialistische zorg op maat aan kwetsbaren in de samenleving. Denk aan thuiszorg, terminale zorg en dus ook de begeleiding bij re-integratie. Bij ons staat één ding voorop: we proberen mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. 

Zelfstandige woonruimte

Rentree heeft naast groepswoningen op verschillende plekken in Eindhoven, ook kleine studio’s waar cliënten zelfstandig kunnen wonen, met begeleiding vanuit Rentree. “Sommige mensen vinden het fijn om samen met anderen te wonen”, legt trajectmanager Floor uit. “Daar hebben ze aanspraak en kunnen ze elkaar gezelschap houden. Ook kunnen bewoners elkaar hier een beetje in de gaten houden. Checken hoe het gaat bijvoorbeeld. Sommige mensen wonen liever alleen. Voor hen zijn de studio’s een uitkomst.”

Geen wasknijpers

Het team van Rentree bestaat uit 3 trajectmanagers, 4 woonbegeleiders, 2 werkbegeleiders, een teamhoofd en een manager zorg en welzijn. Floor: “We verdelen de cliënten onder de trajectmanagers. Ik begeleid ongeveer 10 tot 15 mensen. De woonbegeleiders komen bij de cliënten thuis en helpen bij zaken als het behandelen van de post. Ook begeleiden ze cliënten naar afspraken met instanties. De werkbegeleiders zorgen ervoor dat de cliënten aan het werk kunnen. Op een van de dagbestedingsplekken op terrein Eikenburg bijvoorbeeld. Zo is er de Oase, waar onze cliënten soep en broodjes bereiden voor onder andere de zorglocaties op het terrein. Ook hebben we een klusdienst. Dan gaat een werkbegeleider met een aantal cliënten op pad. Niemand hoeft hier wasknijpers in elkaar te zetten.”

Geen dag is hetzelfde

Als trajectmanager overziet Floor het hele traject. “Mijn dag is heel divers. Ik voer intakegesprekken met nieuwe cliënten. Bij ons op kantoor, of in de instelling waarin ze verblijven. Wanneer iemand wordt aangemeld doe ik de screening. Er zitten voorwaarden aan het volgen van dit traject. Zo nemen wij bijvoorbeeld geen mensen aan in het traject, die niet uit kunnen stromen naar een zelfstandige woonruimte, bijvoorbeeld omdat ze schulden hebben bij een woningbouwcorporatie.”

Achteroverleunen is er niet bij

Floor studeerde zelf Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. “We hebben vooral mensen in dienst met een HBO en MBO4 diploma”, zegt ze. “Werkervaring is niet echt een vereiste om bij Rentree aan het werk te gaan. Sommigen stromen zelfs door vanuit hun stage. Je moet wel behoorlijk stevig in je schoenen staan en je niet gek laten maken. Ook moet je bereid zijn om in actie te komen wanneer cliënten je hulp nodig hebben. Achterover leunen is er hier niet bij. Het is een pittige doelgroep, maar met agressie hebben we nauwelijks te maken. Mensen staan onder toezicht van reclassering, dus als ze zich niet aan de regels houden, dan moeten ze terug naar de penitentiaire inrichting. Ze zijn heel gemotiveerd om weer de maatschappij in te gaan en willen graag geholpen worden.”

Overtuiging en liefde

“Werken bij Rentree is leuk en dynamisch”, zegt Floor. “Het komt soms voor dat ik ’s ochtends denk: ‘Ik heb vandaag helemaal geen afspraken staan’ en diezelfde avond denk ik: ‘best veel gebeurd vandaag.’ Het is een fantastisch leuke doelgroep en van werken op dit prachtige terrein wordt echt iedereen blij. We hebben met het hele team hart voor de mensen en we zorgen er met met veel overtuiging en liefde voor dat ze weer snel op eigen benen kunnen staan.”

Werken bij Sint Annaklooster?

Wil jij ook werken bij Sint Annaklooster? Bekijk onze vacatures. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Of misschien wil je wel een keertje meelopen? Mail naar  of bel op werkdagen 040-209 8429.