Skip to main content

Collega's aan het woord

"Zo fijn dat ik mensen dat laatste beetje rust en warmte mag geven"

“Mensen vragen me weleens of het niet zwaar is voor iemand van mijn leeftijd om steeds omringd te zijn met de dood”, zegt Milenka van Gerven, coördinerend verpleegkundige in het hospice. “Helemaal niet. Ik voel me juist bevoorrecht dat ik dit werk mag doen. De rust binnen de palliatieve zorg heeft mij altijd getrokken: terwijl de wereld buiten verder raast, sta je in een hospice stil bij het moment. Mensen die stervende zijn hebben die rust nodig. Dat ik ze dat mag geven geeft me een goed gevoel.”

Persoonsafhankelijk

“Onze werkzaamheden zijn altijd afgestemd op de wensen van de bewoners”, gaat Milenka verder. “Persoonsafhankelijk dus en niet volgens een vastgelegd stramien. We kijken wie er wakker is ’s ochtends en halen niemand uit bed die wil blijven liggen. Daarnaast houd ik me bezig met het toedienen van de medicatie en heb ik nauw contact met de familie. We zijn altijd open en eerlijk zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten. We kunnen geen voorspellingen doen over hoe lang het duurt voordat iemand sterft, maar mensen willen wel weten waar ze staan.”

Hecht team

Milenka is de jongste van haar team, maar heeft dezelfde taken als haar collega’s. “Ik heb mijn eigen verantwoordelijkheden. Ik heb in het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd en ik leer elke dag weer bij”, zegt ze. “Het fijne aan deze organisatie is dat iedereen elkaar helpt. We hebben een hecht team, dat bestaat uit mensen van verschillende leeftijden.”

Draaglijk

“Je krijgt maar één kans voor deze laatste fase”, gaat Milenka verder. “Het moment moet voor iedereen zo comfortabel en prettig mogelijk zijn. Je wil dat degene die sterft zo min mogelijk hoeft te lijden. Daarbij is symptoombestrijding heel belangrijk. Ook voor de familie. Zij onthouden dit voor de rest van hun leven. De keuzes die wij maken dragen er aan bij hoe mensen deze tijd en ons in hun herinnering hebben straks.”

Laatste wens

“Pasgeleden had ik de familie van een bewoner beloofd dat ik bij hem zou blijven als hij angstig zou zijn. Ik heb bij hem gezeten. Op deze manier was die persoon niet bang om te sterven en wist ik zeker dat hij de juiste zorg kreeg. De familie was me achteraf heel dankbaar. Het is mooi dat we hiervoor tijd vrijmaken.”

Vredig

Neemt Milenka al dat verdriet niet mee naar huis? “Nadat iemand is overleden bespreken we hoe het is verlopen en hoe we het goed kunnen afsluiten”, zegt ze. “Ik heb het één keer mee naar huis genomen: ik werkte er net en iemand kreeg plotseling een maagbloeding. Dat was voor mij de eerste keer. Nu kan ik werk en privé goed scheiden. Het is vaak juist heel mooi wat ik meemaak. Laatst zat ik ’s ochtends nog met een man te dollen omdat hij mijn fiets wilde poetsen. We hadden de grootste lol. Niet veel later overleed hij. Met een glimlach. Wanneer iemand vredig inslaapt en de familie goed afscheid heeft kunnen nemen, kan ik met een goed gevoel naar huis.”

Droombaan

Milenka voelt zich helemaal thuis binnen het team. “We hebben een open, eerlijke communicatie en kunnen overal makkelijk over praten. We zitten op dezelfde lijn wanneer het gaat over het bieden van rust en het waarborgen van de hygiëne”, zegt ze. “Dit is echt mijn droombaan.”

Werken bij Sint Annaklooster 

Wil jij ook werken bij Sint Annaklooster? Bekijk onze vacatures. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Of misschien wil je wel een keertje meelopen? Mail naar  of bel op werkdagen 040-209 8429.